Nei og atter nei

OM NEI OG ATTER NEI:
Ingrid og Jan har vært gift i et kvart århundre og bor med to sønner i en villa på Nordstrand. Guttene er store nok til å regnes som voksne, men oppfører seg som hotellgjester. For Ingrid har både familielivet og læreryrket mistet glansen. Jan, derimot, får opprykk til avdelingsdirektør i departementet og blir overmannet av en ny og energisk giv. Og av den langt yngre rådgiveren Hanne, som er i ferd med å bli akterutseilt på familiefronten. Det er på tide å ta grep.

ANMELDELSER:
«en rå og fint beskrevet kamp for livet – for Ingrid, mannen hennes og den yngre kvinnen han har forelsket seg i ... I glimt ser samtidens overflod og dekadanse ut som romanens angrepsmål ... Sterkest slår likevel disse scenene fra oppløsningen av et ekteskap, når mer tidløse størrelser som kjærlighet, svik og frihetslengsel spiller de sentrale rollene. At fortellingen slutter altfor brått, velger jeg å tolke som et løfterikt hint om at vi kanskje får møte Ingrid igjen i en seinere roman»
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
​«Knivskarpt, dyptborende og intenst trekantdrama som opptrer som en sidevender ... denne romanen kryper under huden på leseren med sitt energiske og realistiske språk som i perioder dirrer av følelser i vold ... Anbefales!»
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
«Nå er hun her, det kvinnelige motstykket til Dag Solstads gymnaslektor Elias Rukla. Hun heter Ingrid og holder på å gå på veggene på Oslos aller beste østkant ... Nina Lykke skriver kjapt, treffende og gjenkjennelig. Desperasjonen virker ektefølt. Kanskje er hun den skarpeste satirikeren i norsk litteratur i dag. Det er det grunn til å rope hurra for»
KNUT HOEM, NRK P2
«Hylende morsomt, smertefullt treffende om middelklassens indiskrete sjarm - og angst ... Den privilegerte øvre middelklasses fremmedgjorte frustrasjon er ikke noe nytt tema i norsk skjønnlitteratur. Men sjelden har skildringene av det knugende forventningspresset vært morsommere eller mer treffende enn her ... Det er en kunst, å overdrive akkurat passe. Nok til å få fram poenget, uten at det hele mister relevans. Nina Lykke behersker kunsten ... Boka er velskrevet og underholdende, og tegner et overbevisende bilde av 'de store forventningers misnøye'. Oppfølger, ja takk!»
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
​«Det er alt saman så smerteleg attkjenneleg ... Forfattaren har fabelaktig innsikt i kjærleikens vekst og fall. Ho har dessutan ei fantastisk evne til å gjera midtlivskrisa til stor underhaldning, utan at den tragiske dimensjonen glipp ... Det hadde vore så enkelt å latterleggjera dei involverte i dette vesle dramaet. Og Nina Lykke utleverer dei verkeleg til gapskratten. Samstundes lukkast ho med å presentera denne ekteskaplege katastrofen med så stor kjærleik og empati for dei involverte, at det gjer vondt å lesa ... Jenny Offill er det nye litterære stjerneskotet. Nina Lykke går ho ein høg gang.»
FARTEIN HORGAR, DAG OG TID
​«Nina Lykke leverer nådeløs satire over våre liv. Velstanden har tatt strupetak på oss i Nina Lykkes roman. Og hun klemmer til litt ekstra der det gjør vondt ... det er en situasjon som skriker etter satire, og Lykke leverer. Skjønt hennes ambisjon strekker seg lenger enn til vennlig humor. Hun er nådeløs i sine beskrivelser av nynarsissismen, vår selvopptatte tilværelse der vi poserer for hverandre, enten via Facebook eller i levende live ... Ubønnhørlig avdekker hun de ritualene vi holder oss med i den småborgerlige velstandsorgien»
RUNE HALLHEIM, AFTENPOSTEN
​«Framfor alt er det kombinasjonen av de ulike elementene - skarpheten, humoren og kritikken, som imponerer. Nina Lykke har funnet en form som fungerer uten å overdrive verken avsløringene eller humoren. I tillegg er det rett og slett en medrivende spennende historie om et ekteskap som går i lås»
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
​«Ved å ta samtiden på kornet, gjennom humoristiske og skarpt tegnede personer løfter hun frem middelklassens misnøye og særegenheter ... Lykke viser gang på gang at hun har en egen evne til å sette ord på en moderne livsfølelse. Romanen kan leses som en kritikk av kulturen, men fungerer samtidig som en mer eksistensiell refleksjon over nåtidens livsvilkår ... Det er både morsomt, sårt og eksistensielt gjenkjennelig å seg selv gjennom Lykkes intelligente samtidssatire»
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
​«Lykke skriver skarpt og avslørende om konvensjonelle liv ... Lykke viser med stor kløkt hvordan vi alle står i fare for å bli - om vi ikke allerede er - simple pappfigurer, sløve spissborgere som bare lar oss drive med i strømmen av flekkfjerner, om vi ikke bare er bremsespor mot hvitt bomullsstoff, i bunnen av en haug med rå og svett klesvask ... negasjonen ledsages av varme og nyanserte karakterbeskrivelser. Hatet synes derfor heller å være rettet mot konvensjonene og ikke karakterene, og springer kanskje ut av en kjærlighet til ekte mennesker - mennesker som strever med å holde tritt med et levesett som for lengst har blitt motbydelig»
OLAV LØKKKEN REISOP, DAGBLADET
​«Ja og atter ja! Misantropisk roman med snert og vidd som tar tidsånden på kornet ... Nina Lykke lykkes utrolig godt med sin nye bok om ulykkelige mennesker fra middelklassen ... Også denne gang består Lykkes mesterskap i at hun evner å kombinere psykologisk troverdighet og språklig overskudd, med en rasende festlig analyse av middelklassens dekadente selvtilfredshet. På umiskjennelig vis får Lykke karakterene sine til å si noe dypere om tendenser i samtiden, der selvrealisering og egen lykke ofte går på bekostning av andre ... Resultatet er tragikomisk lesning av beste merke ... Jeg gleder meg allerede til mer ulykkelighet fra Lykke»
GABRIEL M.V. MORO, VG